De eurolanden herstellen de komende twee jaar verder van de recessie en wereldwijd gaat het iets beter met de economische groei dan eerder het geval leek.
Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag bij een update van zijn economische ramingen. De verschillen tussen de landen blijven echter groot en vooral Zuid-Europa blijft kwetsbaar.
Eurozone zorgenkindje wereldeconomie
Het IMF verwacht dat de economische groei in de eurozone dit jaar aantrekt tot 1 procent, na een krimp met 0,4 procent vorig jaar. Daarmee houdt het fonds min of meer vast aan de eerdere raming van afgelopen oktober.
Voor 2015 wordt voor de eurozone een verdere verbetering tot een plus van 1,4 procent voorzien.
,,De eurozone is op weg naar herstel”, stelde het IMF. Zuid-Europa blijft echter het zorgenkindje van de wereldeconomie, gaf hoofdeconoom Olivier Blanchard daarbij aan. ,,,We voorzien groei in 2014, maar die groei is kwetsbaar”, aldus de Fransman. ,,De export is sterk, maar de binnenlandse vraag blijft zwak. Voor duurzame groei moet het verband tussen zwakke groei, zwakke banken en bedrijven en de noodzaak om te bezuinigen worden verbroken.”
Het fonds maakt zich vooral zorgen om de zeer lage inflatie in de eurozone. Die maakt het moeilijker om schulden af te lossen en kan het herstel bij een verdere afname in de kiem smoren. Het IMF vindt daarom dat de Europese Centrale bank (ECB) de rente laag moet houden en meer maatregelen moet overwegen om de economie te ondersteunen.
Wereldgroei trekt aan in 2014, dankzij VS
Naast het herstel in de eurozone trekt de groei van de hele wereldeconomie dit en volgend jaar duidelijk aan, verwacht het IMF. Voor 2014 wordt een plus van 3,7 procent voorzien, gevolgd door een groei van 3,9 procent in 2015. Eerder voorzag het IMF voor 2014 een groei van 3,6 procent.
De afgelopen twee jaar bleef de groei beperkt tot het historisch gezien lage peil van circa 3 procent.
Een belangrijke impuls komt uit de Verenigde Staten, waar afnemende bezuinigingen de groei in 2014 en 2015 naar verwachting stuwen tot circa 3 procent. De groei van de Japanse economie komt dit jaar door het agressieve stimuleringsbeleid van de regering Abe waarschijnlijk uit op 1,7 procent, net als in 2013, maar valt volgend jaar volgens het IMF terug tot 1 procent.
China blijft boven 7 procent groei
In China staat de groei enigszins onder druk door de pogingen van de regering om de kredietverlening in te perken. De Chinese economie wordt in 2014 naar verwachting 7,5 procent groter en groeit in 2015 naar schatting met 7,3 procent.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl